Kuinka onnistua pääsykokeissa?

kuinka onnistua paasykokeissa

Kuinka onnistua pääsykokeissa? Aihe on jälleen ajankohtainen, sillä monet suuntaavat huhti-toukokuun aikana tekemään koetta, joka saattaa olla heidän elämänsä tärkein. Pääsykokeet ja niihin valmistautuminen voivat olla erittäin raskas ja vaikea kokemus. Olen aikoinaan muun muuassa seurannut monien lääkikseen pyrkivien matkaa monen vuoden ajan (jotkut hakivat sisään jopa viisi kertaa ennen luovuttamistaan tai sisäänpääsyään!). Oli melko pysäyttävää nähdä, kuinka vaikeaa monilla heistä oli ja kuinka merkittävää mielenterveydellistä oirehtimista monilla (varsinkin nuorilla) hakijoilla oli havaittavissa.

Tästä syystä haluan tällä kertaa jakaa aiemmin tässä blogissa ilmestyneitä kokemuskirjoituksia sekä haastatteluja henkilöiltä, jotka ovat läpikäyneet saman prosessin. Osa haastatteluista henkilöistä taas ovat valmennuskurssien vetäjiä, joten heilläkin on aiheeseen paljon annettavaa.

(Jos lähipiirissäsi on pääsykokeisiin valmistautuva henkilö, voit halutessasi jakaa tämän tekstin hänelle. Kiitos paljon!)

Pääsykoe – vinkkejä onnistumiseen

15 ajatusta ja tekniikkaa pääsykokeissa pärjäämiseen. Tässä tekstissä monien pääsykokeiden veteraani Jasmin Ruokolainen jakaa toimiviksi havaitsemiaan toimintatapoja pääsykokeissa pärjäämistä varten.

Näin onnistut pääsykokeissa: Haastattelussa valmennuskurssien järjestäjä Antti Suominen. Tässä haastattelussa Mafy -valmennustalon perustaja paljastaa omat vinkkinsä pääsykokeisiin valmistautumisesta.

Näin onnistut pääsykokeissa – Vielä yksi haastattelu. Myös tässä tekstissä vinkkejä siitä, kuinka onnistua pääsykokeissa.

Pääsykokeissa stressaaminen: 10 tapaa pääsykoestressin vähentämiseen. Tässä tekstissä olen listannut 10 tehokasta keinoa stressin vähentämiseen, jotka toimivat myös pääsykoetilanteissa. Aihe on tärkeä, sillä usein pääsykoesuoritus ei niinkään kaadu osaamisen puutteeseen, vaan ennemminkin stressin seuraamuksiin.

Lisäksi suosittelen seuraavia oppimistaitoihin liittyviä tekniikoita. Nämä voivat auttaa toki muussakin kuin vain pääsykokeisiin tähtäävässä opiskelussa, mutta hyödyllisiä nämä voivat joka tapauksessa olla:

Vaihtoehto (lääkiksen) pääsykokeille: ulkomailla opiskelu

Haluan muistuttaa erityisesti (mutta ei ainoastaan) lääkikseen hakevia. Usein merkittävästi helpompi tapa valmistua lääkäriksi on opiskella Suomen sijaan ulkomailla. Useimpiin ulkomaisiin yliopistoihin ei nimittäin ole saman tyylisiä pääsykokeita kuin Suomessa. Suomalainen pääsykoejärjestelmä on syvästi epätasa-arvoinen, sillä se suosii niitä henkilöitä, jotka pystyvät suoriutumaan stressaavissa pääsykoetilanteissa ja joilla on varaa erittäin kalliisiin valmennuskursseihin. Siksi monelle hakijalle järkevämpää olisi se, että hakisi suoraan ulkomaille opiskelemaan, sen sijaan, että hakkaisi vuodesta toiseen päätä seinään suomalaisissa pääsykokeissa.

Minä ja vaimoni esimerkiksi opiskelemme Latviassa. Minä psykologiksi* ja vaimoni lääkäriksi. Suomalaisia lääkisopiskelijoita on täällä useita satoja, joten vaikka opiskelu tapahtuukin englanniksi, pääsee varsinaista sosiaalista elämää viettämään pitkälti suomen kielellä. Myös kulttuuri täällä on hyvin samankaltainen kuin Suomessa, joten moni todennäköisesti välttyisi sen suuremmalta kulttuurishokilta.

Tämä siis vain esimerkiksi siitä, että laadukasta akateemista elämää ja saavutuksia on tarjolla Suomenkin ulkopuolella. Moni päätyy ulkomaille vasta, kun on vuosien ja vuosien ajan epäonnistunut suomalaisissa, jo lähtökohtaisesti epäreiluissa pääsykokeissa. Suosittelen omasta puolestani vähintäänkin harkitsemaan vaihtoehtoisia toimintatapoja, joilla voi säästää usean vuoden omasta elämästään.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Huom! Jos pohdit ulkomailla opiskelua, ota huomioon mahdolliset ammattiin laillistamisen mahdollisuudet Suomessa. Tämä vaihtelee maa- ja alakohtaisesti. Esimerkiksi Latviassa lääkäreiksi opiskelevat laillistetaan Suomessa lääkäreiksi aikalailla automaattisesti, kun taas psykologiksi opiskelevat joutuvat läpikäymään Valviran laillistamisprosessin, joka on tapauskohtainen ja voi vaatia esimerkiksi lisäopintojen suorittamista Suomessa.)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia